top of page

Spolek Alma Mater se rozjel na dřeň a do Registru dárců kostní dřeně již přivedl 250 potencionálních

Od ledna letošního roku bohumínský spolek Alma Mater nastartoval projekt Šance na život a zahájil aktivní spolupráci s Českým národním registrem dárců kostní dřeně (ČNRDD).  Členky AM byly proškoleny v Krevním centru Ostrava, pozvání do Bohumína přijala a své cenné zkušenosti a rady nám předala paní Zdenička Wasserbauerová – žena která již přes 25 let jako dobrovolník s ČNRDD spolupracuje za tu dobu získala pro dobrovolné dárcovství kostní dřeně již více jak 13 tisíc dobrovolných dárců a ve svých 78 letech stále srší neuvěřitelnou energií, elánem a chutí pomáhat druhým takže jsme měly možnost se učit od té nejlepší učitelky. A jakmile jsme byly proškoleny a seznámeny se vším, co je pro aktivní nábor dárců kostní dřeně vědět a znát, začaly jsme s aktivním náborem nejen tady u nás na Severní Moravě – v Hyundai Nošovice,  na taneční soutěži Czech Dance Masters v Bohumíně, ale i mimo náš region – na Filosofické fakultě University v Hradci Králové, v Meoptě Přerov a do dnešního dne se nám podařilo do ČNRDD přivést dalších 150  nových dárců, což statisticky znamená 1 zachráněný lidský život a za to jsme nesmírně vděčné všem, kteří se rozhodli stát dárci a dát někomu druhému šanci na život.

Každým rokem v ČR onemocní stovky lidí včetně malých dětí vážnými nemocemi poruchy krvetvorby, které jsou mnohdy léčitelné jen transplantací kostní dřeně od vhodného dárce. Dárců má naše země stále žalostný nedostatek, a proto jsou čeští pacienti odkázáni zejména na dárce zahraniční. Vzhledem k závažnosti onemocnění záleží na rychlosti zahájení léčby, a hledání dárců mimo českou republiku je mínusový faktor při úspěšnosti léčby a další šance na život. V současné době je po téměř 25 letech existence ČNRDD evidováno kolem 100 tis dárců, k pokrytí potřeby českých pacientů by to musel být více než dvojnásobek.  Více dárců v databázi znamená větší naději na život. A toto je nyní cílem a posláním spolku ALMA MATER –  aktivní vyhledávání vhodných dárců kostní dřeně a rozšiřování povědomí o užitečnosti a nutnosti takového projektu.

Darování 20 minut našeho času může dát někomu jinému Šanci na život. Darovat kostní dřeň je bezbolestné a podobné jako darování krve. Celý proces trvá 20 minut –vyplnění  zdravotního dotazníku, odběr vzorku probíhá stěrem z dutiny ústní stejně jako při odběru DNA. Vhodný dárce ve věku 18 – 35 je zaregistrován do Českého národního registru dárců kostní dřeně (ČNRDD), který pak vyhledává ve své db shodu mezi dárcem a příjemcem v případě potřeby aplikace krvetvorných buněk nemocnému člověku.

V našem úsilí určitě nepolevíme a budeme dále v této užitečné činnosti pokračovat s vervou a nadšením nám vlastním.

Naše dnešní rozhodnutí může zítra zachránit někomu život.

ZAPIŠME SE NĚKOMU DO ŽIVOTA: KDYŽ DOBRO, TAK OD KOSTI…

Comments


bottom of page